Kabinet-Rutte IV laat het geld rollen en belooft: lagere belastingen, meer woningen en een schoner land

Kabinet-Rutte IV laat het geld rollen en belooft: lagere belastingen, meer woningen en een schoner land Het aanstaande kabinet-Rutte IV laat he

Lockdown verlengd tot en met 9 februari, grote zorgen over Britse mutatie
De Hizmet vrijwilligers in Nederland hebben ashoera uitgedeeld
Wij zijn de Voedselbank niet vergeten in de Week van respect

Kabinet-Rutte IV laat het geld rollen en belooft: lagere belastingen, meer woningen en een schoner land

Het aanstaande kabinet-Rutte IV laat het geld rollen en belooft de komende regeerperiode ‘concrete verbeteringen in het leven van Nederlanders’. Dat betekent: lagere belastingen, meer woningen en een schoner land. Daarnaast stijgt het minimumloon en wordt de kinderopvang nagenoeg gratis.

Gert-Jan Segers (ChristenUnie), Sigrid Kaag (D66), Wopke Hoekstra (CDA) en Mark Rutte (VVD) komen aan voor de persconferentie over het coalitieakkoord. Beeld Sem van der Wal / ANP
Gert-Jan Segers (ChristenUnie), Sigrid Kaag (D66), Wopke Hoekstra (CDA) en Mark Rutte (VVD) komen aan voor de persconferentie over het coalitieakkoord.Beeld Sem van der Wal / ANP
Dat staat in het regeerakkoord dat de partijleiders Mark Rutte (VVD), Sigrid Kaag (D66), Wopke Hoekstra (CDA) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) woensdag presenteerden. ‘We willen ons richten op concrete verbeteringen in het leven van mensen’, stellen de vier partijleiders in hun voorwoord. ‘Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst’, heet hun regeerplan tot 2025.


Zeker is dat het geld zal rollen: het nieuwe kabinet is van plan tientallen miljarden uit te geven aan de plannen. Bijna voor alle wensenlijstjes van de partijen worden grote bedragen uitgetrokken. Vooralsnog is niet duidelijk wie er pijn moet lijden om al dat geld op tafel te krijgen. Het akkoord is nog niet doorgerekend door het Centraal Planbureau.

Wat de beoogde nieuwe premier Mark Rutte betreft gaat iedereen er de komende drie jaar op vooruit: ‘De belastingen gaan omlaag, we gaan eraan werken dat je een betaalbaar huis kunt vinden, dat je leeft in een veilige buurt, waar criminelen niet de baas zijn op straat’, zei hij bij de presentatie van de plannen.

Daarnaast wil hij dat er ‘een stevig onderwijsstelsel is dat je voorbereidt op de banen van de toekomst, dat we grip hebben op onze grenzen, dat we weten wie er binnenkomt en dat mensen die weg moeten ook vertrekken. En cruciaal: dat we dit land schoner achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen.’

Werkenden en ondernemers blij
De grootste partij van het land, de VVD, maakt haar kiezers in elk geval blij met een lastenverlichting van zo’n 3 miljard euro voor de middenklasse, gezinnen en werkenden. Zij gaan onder andere minder belasting betalen over het verdiende loon. Het minimumloon zal stapsgewijs met 7,5 procent gaan stijgen.

Ondernemers zullen blij worden van het voornemen van het kabinet dat zij de komende jaren minder lastig worden gevallen met regels. De economie ‘draait op ondernemers en bedrijven’, vindt dit kabinet. ‘Ze zijn onmisbaar voor Nederland’.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0