Turkse politie zet 20 journalisten op zwarte lijst wegens schrijven voor online magazine NİEUWE-NEDERLANDER De Turkse politie heeft 20 journal
Turkse politie zet 20 journalisten op zwarte lijst wegens schrijven voor online magazine
NİEUWE-NEDERLANDER
De Turkse politie heeft 20 journalisten op de zwarte lijst gezet omdat ze hebben geschreven voor een online tijdschrift genaamd Journalist Post, een tijdschrift dat wordt uitgegeven door journalisten die in ballingschap leven, meldde Turkish Minute.
Journalist Post wordt uitgegeven door de International Journalists Association e.V., een organisatie die in Duitsland is opgericht door mediaprofessionals die onder druk van de regering uit Turkije moesten vluchten en nu in ballingschap leven.
Tijdens het proces tegen MA-hoofdredacteur Dicle Müftüoğlu op grond van een verzonnen beschuldiging van terrorisme, dook een document op met de namen van mensen die betrokken waren bij het beheer van het tijdschrift en bij het schrijven van artikelen: Engin Sağ, Şemsi Açıkgöz, Mustafa Kılıç, Yüksek Durgut, Ramiz Kılıçarslan, Necdet Çelik, Hasan Cücük, İsmail Muhammet Sağıroğlu, Enes Cansever, Basri Doğan, Türkmen Terzi, Vedat Demir, Rabia Yavuz Türe, Yunus Erdoğdu, Naciye Nur Kılıç, Erkan Pehlivan, Dicle Müftüoğlu, Mustafa Kuleli, Ergkin Emet en Gökhan Durmuş, voorzitter van de Journalistenvereniging van Turkije (TGS).
“Ik sta op de zwarte lijst omdat ik een artikel voor een tijdschrift heb geschreven, dat wil zeggen, omdat ik mijn werk doe. Het artikel dat ik schreef was om de moeilijkheden van Koerdische journalisten te laten zien. Ik word terechtgewezen omdat ik mijn plicht doe”, aldus Müftüoğlu, die door MA werd geciteerd.
Volgens de Turkse politie wordt Journalist Post geleid door de Gülen-beweging, die is geïnspireerd door de Turkse geestelijke Fethullah Gülen en door Ankara op de lijst van terroristische organisaties is geplaatst en wordt beschuldigd van een couppoging in 2016. De beweging ontkent elke betrokkenheid bij de staatsgreep of terroristische activiteiten.
Turkije, dat bekendstaat als een van de topgevangenen van journalisten ter wereld, stond op de 149e plaats van 180 landen in de 2022 World Press Freedom Index van Reporters Without Borders (RSF).
Tientallen kritische journalisten werden in Turkije gevangengezet, terwijl veel mediakanalen in de nasleep van de couppoging werden gesloten.
COMMENTS