Een Vredeboodschap: Amsterdammers voor Amsterdammers

Een Vredeboodschap: Amsterdammers voor Amsterdammers

22 mei 2020 door Cees Buys De Verenigde Naties hebben 16 mei uitgeroepen tot de International Peaceful Living Together Day.  In Amsterdam is op ini

Quarantaine-opvang in kazerne Zoutkamp laatste 3 bewoners azc Sneek vandaag geëindigd.
Leraren in NOOD! – 2 –
Basri Doğan krijgt vertraagd zijn lintje

22 mei 2020 door Cees Buys

De Verenigde Naties hebben 16 mei uitgeroepen tot de International Peaceful Living Together Day.  In Amsterdam is op initiatief van het Platform INS, in het kader van de Kunst van het Samenleven, hier invulling aan gegeven. Tientallen vrijwilligers zijn met hun tasjes de straat op gegaan om huis aan huis hun Vredesboodschap te brengen. Het werd overal zeer gewaardeerd, zeker nu de coronacrisis veel mensen heeft vereenzaamd en ook zwaar gedupeerd.  Veel van de vrijwilligers waren leden van de islamitische vrijwilligersbeweging (Hizmet). Met name deze mensen propageren met name de onderlinge vrede in buurten en wijken en beijveren zich met name voor goede integratie in onze samenleving. Zij willen met name het begrip ‘In vrede met elkaar samenleven’ overbrengen, vooral aan toekomstige generaties. Ze doen dit voornamelijk door het goede voorbeeld hier te geven in woord én in daad.

Op zaterdag 16 mei jl. trokken honderden mensen de straat bij De Buren in Osdorp. Ook werden belangrijke instellingen daar bezocht als het politiebureau, de brandweerkazerne, een zorginstelling en ouderen. Uit solidariteit zijn er in circa 25 steden in Nederland ook soortgelijke happenings georganiseerd. De samenleving in vrede en harmonie moet verder worden versterkt omdat door alle corona-beperkingen die mensen die toch al eenzaam

waren nu helemaal in een isolement dreigen te komen (van jong tot oud). Nu laten zien dat je er bent voor elkaar. Basri Doğan was ook één van de vrijwilligers. Onlangs ontving Basri een Koninklijke onderscheiding voor al zijn vrijwilligerswerk. Basri is dan ook een actief lid van die genoemde Vrijwilligersbeweging.

Deze Hizmet-beweging bestaat uit mensen die zich laten inspireren door het gedachtengoed van de bekende moslim-geestelijke Gülen. Dit gedachtengoed impliceert dat moslims van hem de opdracht krijgen in dialoog te gaan met andersdenkenden en andersgelovigen. Samenleving in harmonie en vrede is één van de speerpunten van Gülen. Dat hij door het huidige Turkse regime negatief wordt afgebeeld is beslist onterecht. Zo heeft de AIVD enkele jaren geleden de leden van de Hizmet-beweging grondig gescreend en bij geen van hen zaken gevonden die op enig gevaar duiden: integendeel. Naar aanleiding van vragen in de Tweede Kamer heeft de Midden-Oosten autoriteit, Prof. de. M. van Bruinesse, verbonden aan de Utrechtse Universiteit, diepgaand onderzoek verricht naar deze Hizmet-beweging. Zijn rapportage na dit onderzoek toonde onder andere dat deze mensen hoogopgeleid zijn, snel integreren en ook snel de Nederlandse taal spreken, nauwelijks aanspraak maken op bijstand en een positieve bijdrage leveren aan de Nederlandse samenleving en economie.

De huidige corona-crisis is in heel Nederland uitgelopen op een situatie dat veel structurele problemen, zoals eenzaamheid, ongelijkheid en polarisatie, verder zijn toegenomen. Dit ondanks ook de vele goede initiatieven die er waren waarvan er ook enkele de televisie hebben gehaald.

Dat vele mensen nu leven tussen angst en enthousiasme, werd duidelijk. Het hier bijgevoegde filmpje toont dit ook duidelijk. De mensen spreken zich enthousiast positief uit maar houden allemaal de voorgeschreven afstand uit angst voor een corona-besmetting.

Hopelijk zijn alle corona-beperkingen spoedig weer achter de rug. Ds. Robert Schuller zei ooit: “Tough times end, tough people never!”. Laten we met elkaar sterk blijven tot de corona-risico’s weer zijn overgewaaid. De cup cakes, die in de uitgedeelde tasjes zaten, heeft iedere ontvanger zich goed laten smaken▪

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0