Basri Doğan geridderd

Basri Doğan geridderd Door: Cees Buys, 24 april 2020 Journalist Basri Doğan is vandaag met een koninklijke onderscheiding erkend voor al zijn we

Plastic2Oil: het pyrolyse proces
Een Vredeboodschap: Amsterdammers voor Amsterdammers
Journalist Basri Doğan doet aangifte tegen DENK-raadslid

Basri Doğan geridderd

Door: Cees Buys, 24 april 2020

Journalist Basri Doğan is vandaag met een koninklijke onderscheiding erkend voor al zijn werk voor het maatschappelijk nut. Natuurlijk is hij als journalist het geweten van het publieke domein en deze rol zit in zijn genen. Niet alleen zijn werk is zijn passie. Zijn medemensen feitelijk nog veel meer. Dienstbaar zijn vanuit zijn hart voor mensen die het moeilijk hebben is nog veel meer zijn missie. Na 28 jaar in Nederland zijn passie te hebben gepraktiseerd, is hij eindelijk in positieve zin opgevallen waarbij het de koning heeft behaagd hem met een officiële onderscheiding te erkennen en te eren.

Basri Doğan

Basri is niet geheel onomstreden in de Turkse gemeenschap en dat heeft alles te maken met het feit dat hij zich laat inspireren door de geestelijke moslimleider Fethullah Gülen. Basri is daarmee overtuigd Hizmet-aanhanger en dat houdt in dat hij de verbinding en dialoog zoekt met andersdenkenden en ook andersgelovigen. Basri is een bruggenbouwer tussen mensen. Een man die open staat voor mensen met een andere levensovertuiging en achtergrond. Het maakt hem niet uit van welke richting deze mensen zijn of komen. Als serieuze moslim staat hij altijd dienstbaar open voor anderen om hen te helpen en om goed te doen.                                                                                                                                           De heer Jan Paternotte, Tweede Kamerlid D66

Het feit dat hij bij een deel van de Turkse gemeenschap ‘omstreden’ is, zegt dat ook veel meer over die andere moslim(s) en veel minder over Basri. Ik heb Basri leren kennen als een beslist zuiver en goed mens: een mens waarvan iedereen zou willen dat er veel meer in onze omgeving zouden leven en zijn.

Het helpen bij de integratie van Turkse moslim vluchtelingen is zo ongeveer het liefst wat hij doet. Hen helpen waar hij kan, is een grote deugd van hem en ik mag hem mijn vriend noemen. Daarover ben ik zeer trots en toen ik werd gevraagd dit artikel te schrijven, heb ik natuurlijk geen moment getwijfeld. Ik doe dat zeer graag.

Basri is bij mij opgevallen door de organisatie van zeer vele programma’s in onder andere het buurthuis van de Amsterdamse wijk De Aker en op vele andere plaatsen in Nederland zoals Alkmaar, Nijmegen, Den Haag, Wiesbaden (D) en meer. Die programma’s hadden allemaal een aantal rode draden. Zo was de dichter Rumi altijd van de partij en ook de sema-meester Abdulkadir Dikici uit Brussel. Hij begon ooit met een gehoor van circa 20 mensen en inmiddels komen meer dan 100 bezoekers per door hem georganiseerd evenement. Deze programma’s staan allemaal in het teken van verbroedering en integratie van nieuwe Nederlanders en de autochtone inwoners van Amsterdam en de andere plaatsen waar zijn programma’s werden uitgevoerd.

 

Ook is Basri betrokken bij de onlangs opgerichte stichting Time to Guide Refugees met als doelstelling vluchtelingen te helpen, begeleiden en ondersteunen naar een onafhankelijk bestaan in Nederland. Niet langer terend op de zak van de Nederlandse overheid maar zelfstandig werkend in een betaalde job (IT en ondernemerschap). Basri Doğan vervult in deze stichting de rol van Secretaris.

Maar bovenal is Basri een graag geziene nieuwsmaker die mede in Den Haag altijd welkom is bij de diverse dames en heren politici en bestuurders. Basri is een markante persoonlijkheid die tevens de Nederlandse samenleving een zeer warm hart toedraagt. Vluchtelingen hebben het al zo moeilijk en met name hen moet je helpen zo snel als mogelijk de taal te spreken en onafhankelijk in hun eigen onderhoud kunnen voorzien.

Ik zou niemand anders kunnen bedenken die meer een koninklijke onderscheiding en daarmee een formele erkenning verdient dan Basri Doğan. Van harte geluk gewenst en ga alsjeblieft door op je ingeslagen weg. Je bent een mooi mens▪

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0