Ontstijg je religie en je vind elkaar

Door: Cees Buys, 29 februari 2020 Op vrijdag 28 februari 2020 heeft de journalist Basri Doğan wederom een mooie avond georganiseerd in het Huis van

Prof. dr. Anwar Alam:  Hoopvol over de toekomst van de Hizmet-beweging
Gevluchte ex-kolonel met de dag pessimistischer: ‘Ik zou het liefst de democratie in Turkije herstellen’
Impressie interculturele verbroederingsavond in Krommenie rond Franciscus & Rumi

Door: Cees Buys, 29 februari 2020

Op vrijdag 28 februari 2020 heeft de journalist Basri Doğan wederom een mooie avond georganiseerd in het Huis van de Aker in de gelijknamige Amsterdamse deelgemeente. Het thema deze keer betrof een combinatie van Rembrandt, Rumi en Ebru. In eerste opzicht leek er geen enkele connectie tussen deze drie bijzondere fenomenen maar zo gaande de avond werd me duidelijk waarom deze avond zo een groot succes was. Een lezing ging over de 13e-eeuwse filosoof en dichter Rumi. Een man die in diens leven zeer veel gedichten heeft gemaakt op het thema Liefde. Ik heb het dan beslist niet over erotiek of vergelijkbaar. Het betrof hier de universele Liefde, de Goddelijke Liefde, zo je dit kunt of wilt noemen. Deze Liefde is hetgeen de wereld ‘warm’ maakt omdat zonder deze Liefde de wereld ijs- en ijskoud is. Deze Liefde begrijpt klaarblijkelijk onbewust iedereen.

Ik heb het vaker en eerder meegemaakt op de programma avonden die Basri Doğan organiseerde rondom het thema Rumi (en daarmee dus de Liefde, met de kapitale L). Mijn broer, Jan-Paul, was daar ook en gaf een lezing over Rumi en droeg ook enkele gedichten van Rumi voor.

Ik keek naar de aanwezige mensen daar, zoals ik eerder ook deed, en daar viel me wederom op dat iedereen, ondanks het feit dat ze allemaal zeer verschillend waren qua achtergrond en zo meer, na afloop met elkaar de dialoog aangingen. Iedereen sprak met iedereen en dat leek zo organisch te gaan, dat ik me begon af te vragen wat er gaande was. Deze mensen zouden normaliter waarschijnlijk nooit met elkaar in contact komen.

Ik woon langs de Nederlandse Biblebelt en heb geconstateerd dat in die regio veel kerken actief zijn met elk een andere denominatie, kerkelijke geloofsrichting. Ik heb daar vaak en tot mijn spijt en verbijstering, moeten constateren dat iemand van bijvoorbeeld de gereformeerde gemeente geen enkel contact onderhoudt en ook niet wil onderhouden met iemand van een protestantse kerk. Een actief lid van een christelijk-gereformeerde gemeente heeft vervolgens helemaal geen contact met bijvoorbeeld een moslim en ga zo maar door.

Enkele jaren geleden was ik, op uitnodiging, bij een bijeenkomst van VNO-NCW op de top-verdieping van het Deutsche Bank kantoor pal naast de Johan Cruijff-Arena en vroeg daar iemand of zij, als werkgeversorganisatie, ook ondernemers vertegenwoordigden met een niet-Nederlandse achternaam. Ik zag daar geen enkele van die ondernemers. Anderhalf uur later, op een bijeenkomst van een ander netwerk was ik zo ongeveer de enige blanke aanwezige. Ook daar stelde ik een vergelijkbare vraag. Klaarblijkelijk staan er dikke muren tussen mensen van verschillende etnische achtergronden.  Ik moest aan deze beide bijeenkomsten denken toen ik gisteren die klaarblijkelijk bijzondere vermenging zag gebeuren van mensen die ogenschijnlijk niets, maar dan ook helemaal niets met elkaar gemeen hebben.

Dit heeft me aangezet tot nadenken tot ik me realiseerde dat die universele Liefde, die Goddelijke Liefde, werd aangehaald.

Tijdens een eerder programma in één van de zorglocaties van Cordaan in Amsterdam heb ik iets vergelijkbaars mogen waarnemen. De aanwezige ‘cliënten’ daar zijn gedurende de dag nogal onhandelbaar en schreeuwen daar zo ongeveer de hele boel bij elkaar, zo vertelde me een medewerker van die zorglocatie. Alleen tijdens dit programma, dat toch ruim twee uur duurde, bleef alles sereen stil. Er scheen bij deze mensen, die normaliter zeer heftig reageren op prikkels waarop anderen nauwelijks of niet reageren, iets te gebeuren waardoor ze rustig werden. ‘Jullie moesten vaker langskomen’, hoorde ik een van de medewerkers daar zeggen. “Dit is heilzaam voor onze cliënten.”

Die universele Liefde verstaat dus klaarblijkelijk iedereen: bewust of onbewust. De lezingen en verhandelingen werden altijd authentiek en vanuit het hart gedaan en dan gebeurt er dus iets. Dit bracht me bij de, feitelijk logische, conclusie dat zodra een mens bij machte is (en wie is dat niet in een vrij land waar iedereen een eigen vrije wil heeft gekregen) haar of zijn religie, paradigma’s, vooroordelen, ingesleten ervaringen, dogma’s en vergelijkbaar te ontstijgen en die universele Liefde te omarmen, alle barrières tussen mensen in één klap verdwijnen.

De hierboven genoemde conclusie lijkt me dermate belangrijk voor iedereen nu we met zijn allen zo overduidelijk kunnen waarnemen dat de intermenselijke verkilling merkbaar groeit. Dit verkillingsproces heeft inmiddels al zeer veel slachtoffers gemaakt, getuige het zeer grote aantal Nederlanders dat aangeeft zich regelmatig zeer eenzaam te voelen. We weten met elkaar dat velen van deze ‘eenzamen’ vaak wel Facebook-vrienden hebben. Wordt het nu dus niet hoog tijd meer en bewust die universele Liefde te omarmen: hét recept tegen vereenzaming en verkilling. Dit dus ongeacht je religie of welke andere levensbeschouwing je aanhangt.

De universele Liefde is namelijk voor ieder mens op deze aarde. Basri, bedankt voor deze prachtige avond▪

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0