Rutte: ‘We zitten in fase waarin we bereid moeten zijn risico te nemen’

Rutte: 'We zitten in fase waarin we bereid moeten zijn risico te nemen' Nederland is in de fase beland dat er meer risico genomen moet worden met het

Nederland staat achter journalist Basri Doğan
VVD blijft grootste partij, D66 wint fors
Ontstijg je religie en je vind elkaar

Rutte: ‘We zitten in fase waarin we bereid moeten zijn risico te nemen’
Nederland is in de fase beland dat er meer risico genomen moet worden met het coronavirus. Dat zei demissionair premier Mark Rutte dinsdagavond tijdens een persconferentie.

Dat risico zit hem volgens Rutte in onder meer het heropenen van het voortgezet onderwijs en de contactberoepen die weer aan de slag kunnen vanaf 3 maart. Ook mag vanaf die datum worden gewinkeld op afspraak. Klanten moeten wel vier uur van tevoren een afspraak maken. Jongeren tot 27 jaar mogen bij het buitensporten de 1,5 meter loslaten.
“We doen hiermee iets heel spannends. Zo voel ik dat zelf ook”, aldus Rutte.
Verruiming van de regels is volgens de premier “niet gratis en ook niet onomkeerbaar”, maar het maatschappelijk belang om de coronaregels te versoepelen is “simpelweg te groot”, legt Rutte uit.
Kabinet kan versoepelingen terugdraaien
Het kabinet gaat er volgens Rutte alles aan doen om scholen niet nogmaals te sluiten. “Maar als de cijfers onverhoopt weer door het dak gaan, liggen alle andere opties van aanscherping wel weer op tafel.”

De minister-president benadrukte het belang van de basisregels zoals handen wassen en afstand houden nog maar eens. “We willen stap voor stap meer ruimte geven aan alle sectoren, maar de extra risico’s die we nu nemen betekenen ook dat u en ik ons extra goed aan de basisregels moeten houden.”

Eerder op dinsdag zei topvrouw Aura Timen van het RIVM in gesprek met NU.nl dat de ruimte om te versoepelen epidemiologisch “erg klein” is.

Ze noemde het een “politieke keuze” om wat coronamaatregelen los te laten. Volgens haar zijn mensen “klaar met de maatregelen” en is het aan de maatschappij welke gevolgen van het loslaten van maatregelen het accepteert.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0