TURKSE KUNSTENARES NESİBE ZEYNEP-YAHSİ EXPOSEERT PRİJSWİNNEND WERK İN KUNSTKABİNET TİEL

TURKSE KUNSTENARES NESİBE ZEYNEP-YAHSİ EXPOSEERT PRİJSWİNNEND WERK İN KUNSTKABİNET TİEL

TURKSE KUNSTENARES NESİBE ZEYNEP-YAHSİ EXPOSEERT PRİJSWİNNEND WERK İN KUNSTKABİNET TİEL TİEL, NİEUWE-NEDERLANDER In de maand januari toont k

Hizmet mensen hebben een primeur in Nederland bereikt.
Ashoera uitgedeeld in de kerk
Bruggen van vriendschap en broederschap zijn geslagen op zondag 2 april 2023 tijdens de iftaravond van de Dialoog en Rumi Broederschap in Amsterdam

TURKSE KUNSTENARES NESİBE ZEYNEP-YAHSİ EXPOSEERT PRİJSWİNNEND WERK İN KUNSTKABİNET TİEL

TİEL, NİEUWE-NEDERLANDER

In de maand januari toont kunstenares Nesibe Zeynep-Yahsi haar kunstwerken bij KunstKabinet Tiel. Ook haar prijswinnende korte film zal hier te zien zijn.

Nesibe vertelt: In Turkije was ik lerares kunstzinnige vorming. In verband met mijn politieke ideologie moest ik mijn land helaas verlaten. Circa twee jaar heb ik in een asielzoekerscentrum gewoond. Nu doe ik hier vrijwilligerswerk om mensen te kunnen helpen en te laten zien dat ieder individu, ongeacht de moeilijkheden die hij of zij doormaakt een steentje kan bijdragen voor een betere samenleving.

Nesibe over haar expositie: De gloeilampen die te zien zijn in de kunstwerken staan symbool voor een ideologie. Niet alleen in Turkije, maar overal ter wereld worden er nu nog altijd diverse ideologieën door de machthebbers onderdrukt. De vormen van onderdrukking, vernedering en geweld die in mijn kunstwerken worden gereflecteerd zijn niet verbonden aan geloof, denkwijze, uiterlijkheid of politieke ideologie. En het is een mondiaal probleem.
Pas wanneer groepen met verschillende denkwijzen in vrede met elkaar kunnen leven is echte vrijheid bereikt. Iedereen zal dan op een vredige manier zijn/haar wijze van denken kunnen uiten.

Nesibe zegt: Verandering begint bij jezelf. Jij zult gaan schitteren en dat zal naar buiten schijnen.

Haar opvattingen komen ook tot uiting in de mooie korte film die zij maakte. Voor deze ontroerende video ontving zij tijdens haar verblijf in het asielzoekerscentrum een eerste prijs van de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie AST. Hij maakt uiteraard deel uit van de expositie en het bekijken ervan is zeker de moeite waard.

   

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0