Demonstratie van Amsterdamse advocaten bij Turks consulaat

Demonstratie van Amsterdamse advocaten bij Turks consulaat NIEUWENEDERLAMDER-AMSTERDAM De Amsterdamse orde van advocaten demonstreerde dinsd

In actie voor de lokale voedselbank
Vrijwilliger op straat mishandeld door Erdogan aanhanger wegens politieke oneningheid over Turkije
Kabinet treedt af vanwege vernietigend rapport over toeslagenaffaire

Demonstratie van Amsterdamse advocaten bij Turks consulaat

NIEUWENEDERLAMDER-AMSTERDAM

De Amsterdamse orde van advocaten demonstreerde dinsdag bij het Turkse consulaat in de hoofdstad. Dit om solidariteit en steun te betuigen aan advocaten in Turkije die worden vervolgd vanwege de uitoefening van hun beroep.

De demonstratie vond plaats op het Museumplein in Amsterdam, waar de Orde samenkwam met tientallen advocaten – deels getooid in toga.

Het initiatief voor het protest kwam van de Féderation des Barreaux d’Europe (FBE). Zij eisen onmiddellijke vrijlating van advocaten in Turkije die worden vervolgd. Advocaten zoals Selçuk Kozağaçlı en Barkın Timtik, waartegen vandaag in Istanboel een nieuwe rechtszitting plaatsvindt.

Kozağaçlı werd op 20 maart 2019 veroordeeld tot ruim elf jaar cel vanwege ‘lidmaatschap van een terroristische organisatie’. Kozağaçlı was voorzitter van de inmiddels verboden advocatenorganisatie ÇHD (Progressive Lawyers of Turkey), en werd al in 2017 gearresteerd.

Barkin Timtik en haar zus Ebru Timtik werden eveneens gearresteerd in 2017, samen met zestien andere advocaten, werkzaam op de kantoren van de People’s Law Office. Dat gebeurde omdat zij critici van het Turkse bewind als advocaat bijstonden. Alle advocaten werden tot lange gevangenisstraffen veroordeeld. Amnesty International en verschillende andere advocaten- en mensenrechtenorganisaties bestempelden de gerechtelijke procedure destijds als ‘oneerlijk’.

De 42-jarige advocate Ebru Timtik stierf op 27 augustus 2020 na een hongerstaking van 238 dagen. Zij eiste een eerlijk proces voor zichzelf en voor de andere advocaten die jarenlange celstraffen uitzitten wegens ‘terroristische misdrijven’.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0