Bruggen van vriendschap en broederschap zijn geslagen op zondag 2 april 2023 tijdens de iftaravond van de Dialoog en Rumi Broederschap in Amsterdam
Bruggen van vriendschap en broederschap zijn geslagen op zondag 2 april 2023 tijdens de iftaravond van de Dialoog en Rumi Broederschap in Amsterdam
AMSTERDAM
Stichting Burgerhart Amsterdam organiseerde samen met Kunst van Het Samenleven en onder leiding van socioloog Gülseme Tanriverdioğlu de Dialoog en Rumi Broederschap Avond iftar.
Aan het programma namen deel Nederlandse, Turkse, Indonesische, Marokkaanse, Indische, Surinaamse, schrijvers, zakenlieden, politici, docenten, vertegenwoordigers van stichtingen. In het bijzonder noemen we; de Noord-Hollandse vice-gouverneur Ruchama Bwefar, de Nederlandse journalist en auteur James Roolvink, auteur en crisismanager Cees Buys, GroenLinks Amsterdam Provincievoorzitter Martien Leerdam, Sarah Hogenbrink van de Joodse Gemeenschap, Kok Klevert, Pastor van de Protestantse Kerk Zaandam van de Christelijke Gemeenschap en 135 deelnemers uit Amsterdam en omgeving, waarvan 75 Nederlanders.
KINDEREN IN DE GEVANGENIS WERDEN NIET VERGETEN
Tijdens de Rumi-avond werden ruim 600 kinderen die met hun moeders in Turkije gevangen zitten niet vergeten. De schilderijen die enkele van die kinderen hebben geschilderd, zijn geëxposeerd en werden door de deelnemers met belangstelling bekeken. De deelnemers wezen erop dat zij niet konden bevatten wat er was gebeurd en vroegen om de kinderen en hun moeders zo snel mogelijk hun vrijheid terug te geven.
GEDEPUTEERDE BWEFAR: BENADEER MENSEN MET RESPECT: DIT IS EEN BEWONDERENSWAARDIG GEDRAG
Ruchama Bwefar, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, zei dat ze de Stichting Burgerhart voor het eerst ontmoette tijdens de briefing voor de provinciale verkiezingen. “Naarmate ik de stichting beter leerde kennen, nam mijn sympathie en respect voor de stichting aanzienlijk toe. Want het is een stichting die bruggen bouwt. Voordat ik hier kwam, begon ik na te denken over wat ik zou spreken. Ik besloot vanuit mijn hart te spreken. Rumi en broederschapsavonden zijn eigenlijk een element dat verschillende samenlevingen samenbrengt. Vandaag was het bewonderenswaardig dat bijna 150 mensen van verschillende nationaliteiten in vrede en rust samen waren in het Burgerhart conferentiecentrum in Amsterdam en dat zij elkaar met respect tegemoet traden. Het is buitengewoon belangrijk om zulke mooie werken in onze Noord-Hollandse provincie te hebben en ik toon mijn respect.” zei hij.
63E VAN RUMI PROGRAMMA’S IN AMSTERDAM
Stichting Burgerhart Amsterdam Projectcoördinator Basri Doğan zei: “We zijn er trots op dat we met de organisatie van Kunst van het Samenleven en Burgerhart Amsterdam na 4 jaar de 63e Rumi- en Iftaravond in Amsterdam mogen organiseren. Het doel van dergelijke programma’s is om de dialoog tussen mensen te bevorderen. Onze evenementen hebben veel vluchtelingengezinnen, die zich in Nederland hebben gevestigd, in contact gebracht met Nederlandse gezinnen. Wij roepen u op deze mensen te zoeken: mensen die alles zijn kwijtgeraakt in Turkije, Syrië, Oekraïne en vele andere landen. Zoek ze op en ga alsjeblieft de dialoog met ze aan. Deze vluchtelingengezinnen willen, net als u en ik, niets liever dan zo snel mogelijk een normaal leven leiden. Bij de Stichting Burgerhart Amsterdam zijn we van plan de dialoogbijeenkomsten voort te zetten door dergelijke evenementen te organiseren. We zullen soortgelijke programma’s blijven organiseren.”
DE PROTESTANTSE DOMINEE VAN LEERDAM: DERGELIJKE EVENEMENTEN LEVEREN EEN BELANGRIJKE BIJDRAGE AAN HET SAMENLEVEN
Tijdens het iftar-programma zei Martijn van Leerdam, predikant van de Protestantse Opgangkerk Amsterdam, dat dergelijke evenementen een belangrijke bijdrage leveren aan de kunst van het samenleven. Pastoor Leerdam benadrukte dat Rumi’s bijdrage aan de versmelting van de westerse en oosterse samenlevingen bijzonder groot was en zei: “Rumi wordt in de westerse wereld nog steeds met liefde en respect herdacht: hij betoogde verder dat zeer velen zowel in zijn tijd als ook nu Rumi hebben omarmd en dit nu nog doen. Vandaag was er een mooie sfeer in Amsterdam in Burgerhart conferentiecentrum. Diverse verschillende culturen maakten van dichtbij kennis met elkaar.”
‘HET WAS EEN INDRUKWEKKEND PROGRAMMA’
Ria van der Heiden, voorzitter van de Amsterdamse Sloterkerk, zei dat ze blij was aanwezig te zijn bij een heel andere en indrukwekkende iftar-avond in Amsterdam. Ria van der Heiden verwoordde haar gevoelens als volgt: “Voor het eerst in mijn kerk vond ik rust bij het luisteren naar het sema-programma en de gezangen, net als vandaag. Ik beleefde dat moment toen de wervelende derwisjshow in de zaal werd begeleid door hymnen. Ik voelde mezelf op dat moment wervelen. Het was echt een heel indrukwekkend en zielversterkend programma. Ik voelde hier een heel ander gevoel.”
IN RUMI’S WERKEN IS DE LIEFDE EN GENEGENHEID VAN GOD ALTIJD NAAR VOREN GEKOMEN
Auteur en crisismanager Cees Buys stelde dat de mensheid behoefte heeft aan Mevlana’s opvattingen die verschillende talen, religies en culturen omarmen. Benadrukkend dat de verschillen tussen mensen geen reden mogen zijn voor conflicten, maar juist een bron van inspiratie moeten zijn voor goede relaties, gebaseerd op vrede, liefde en respect. Verder stelde Cees Buys dat Mevlana dit heel goed zag in de periode waarin hij leefde en benadrukte dat Rumi’s bijdrage aan het maatschappelijk leven groot was: “Mevlana wordt nog steeds met liefde en respect herinnerd in de hele westerse wereld. Met zijn gehele oeuvre omarmt Rumi nog altijd iedereen die met werk in contact komt. Zijn oproep tot ‘Come Again Whatever You Are’ is een oproep tot liefde en tolerantie. In Rumi’s werken heeft de liefde en genegenheid voor God altijd op de voorgrond gestaan. Cees stelde verder dat als mensen door Gods Liefde hun eigen religie ontstijgen, de muren tussen de vele religies wegvallen met iedereen gelijkwaardig wordt.
BRUGGEN VAN BROEDERSCHAP GESLAGEN
De theoloog Serkan Efil las de oproep tot gebed tijdens de iftar in de conferentiezaal van Stichting Amsterdam Burgerhart. Sema-meester Abdulkadir Dikici hield een Sema-presentatie. Daarna werden in de zaal verzen uit Soera Isra gelezen.
Aan het eind de Rumi- en Broederschapsavond kregen Ruchama Bwefar, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, Martijn van Leerdam, Herman Bouma, Ria van der Heiden, Leida Veldkamp, Kok Klevert, Semazenmeester Abdulkadir Dikici, Cees Buys en andere sprekers een bos bloemen op het podium.
Na afloop werd het vaste doorbroken met een gezamenlijke en zeer smakelijke iftarmaaltijd. Aan de vastentafel ontstonden één op één oprechte vriendschappen en bruggen van broederschap
COMMENTS