Nederland staat achter journalist Basri Doğan

Door: Cees Buys, correspondent van nieuwe-nederlander.nl Op 9 november 2018 schreef het Parool “Bedreiger Turks-Amsterdamse journalist veroordeeld”

Enes Kanter Freedom: Totdat we allemaal vrij zijn, is niemand van ons vrij.
TURKIJE GLIJDT AF NAAR DE MIDDELEEUWEN
Vriendschappen die barrières overwinnen met oprechte dialogen

Door: Cees Buys, correspondent van nieuwe-nederlander.nl

Op 9 november 2018 schreef het Parool “Bedreiger Turks-Amsterdamse journalist veroordeeld”. De advocaat van deze Turkse bedreiger tekende direct hoger beroep aan dat op 8 november 2019 door hen is ingetrokken. De overige 14 bedreigers zijn nu ook aan de beurt. Van iedere (doods-)bedreiging heeft Basri Doğan formeel aangifte gedaan. Het OM gaat nu door met vervolging van de overige bedreigers. Zo blijkt het Nederlandse rechtssysteem pal achter journalist Basri Dogan te staan.

Na de vermeende couppoging van 15 juli 2016 in Turkije is een ware heksenjacht ontstaan op de volgelingen van de Turkse geestelijke moslimleider Fethullah Gülen (die sinds 1999 in de VS verblijft). Het Erdoğan-regime in Turkije heeft Gülen ervan beticht achter deze coup te zitten maar, tot op heden, zonder aanvoering van enig bewijs daartoe. Het Erdoğan-regime heeft de volgelingen van Gülen per direct ook ervan beschuldigd ‘terroristen’ te zijn, zoals president Erdoğan, op de Turkse TV, Mark Rutte ervan heeft beschuldigd ‘facist’ te zijn. Dergelijke beschuldigingen zijn ernstig en omdat de pers ‘het geweten is van het publieke belang’ en ik nieuwsgierig was naar de waarheid achter deze beschuldigingen, ben ik op onderzoek uit gegaan.

<< Interview met Basri Dogan >>

De genoemde heksenjacht van het Erdoğan-regime heeft ertoe geleid dat nog altijd tienduizenden Turkse mensen, zonder enige vorm van onafhankelijke rechtspraak, in Turkije gevangen zitten. Ook de kinderen en zelfs de baby’s van deze (vermeende) Gülen-

aanhangers zijn daar in het gevang terecht gekomen. Dit ook onder onmenselijke omstandigheden. Ik meld hier bewust ‘vermeend’ omdat ook vele niet specifieke Gülen-aanhangers zijn verraden door buren en zo meer (om andere redenen). De angst is toegeslagen onder de bevolking van Turkije. Die angst voor het Turkse-regime heeft inmiddels vele tienduizenden Gülen-aanhangers gedwongen Turkije te verlaten. Vaak hals over kop en zonder veel voorbereiding.

Nu dit bekend is, slaat zo ongeveer de schrik om je hart als het Erdoğan-regime meldt dat deze mensen allemaal terroristen zijn. Ik kan deze beschuldigingen van het Erdoğan-regime op dit moment (na mijn onderzoek daar naar) volledig ontkrachten. Gülen-aanhangers zijn vrijwel allemaal hoogopgeleide Turkse professionals (ondernemers, leraren, advocaten, rechters, ambtenaren, IT-experts, etc., etc.) die door dit Turkse regime gedwongen zijn alles achter zich te laten en het vege lijf te redden. Met gevaar voor eigen leven de oversteek maken naar Griekenland om dan vervolgens in een groot zwart gat van angst en onzekerheden terecht te komen. Alle vaste grond onder hun voeten is weg. Hadden ze op het ene moment nog een huis, werk, inkomen en een prima bestaan, alles is inmiddels weg en afgenomen. Een ander kenmerk is dat deze moslims allemaal gematigd zijn, de dialoog zoeken met andersdenkenden en ook andersgelovigen met overigens Respect als grote onderlegger van hun gedrag. ‘Wat je zegt, dat ben je zelf …’, zegt het Nederlandse

kinderrijmpje en dat gaat hier ook volledig op. Beslist niet, en versta me heel goed, beslist niet deze Gülen-aanhangers zijn terroristen maar de terreur speelt zich af in Turkije. Als men daar een gloeiende hekel heeft aan gematigde moslims (lees: Gülen-aanhangers) wat is daar dan aan de hand? Ik zou de AIVD en de MIVD dringend willen adviseren, eens goed in te kijken wat daar speelt en welk gevaar voor onze vrijheid en democratie het Erdoğan-regime daar inhoudt.

Basri Doğan is inderdaad ook een Gülen-aanhanger en de ‘lange arm’ van het Erdoğan-regime rijkt dus klaarblijkelijk ook tot in Nederland. Vijftien van de Erdoğan-aanhangers zijn door die lange arm gemobiliseerd geworden deze Nederlandse journalist (Basri Dogan heeft slechts één paspoort en dat is het Nederlandse) met de dood te bedreigen. Hij is hier, na 25 jaar werken voor de Rotterdamse krant Zaman (in de Turkse taal), na juli 2016 zijn baan kwijt geraakt en is ook noodgedwongen verhuisd. Waarom moet Basri Doğan deze ellende allemaal meemaken? Omdat hij een gematigde moslim is? Inderdaad!

Onlangs heeft minister Grapperhaus tijdens een bijeenkomst over #PersVeilig in Amsterdam toegezegd pers-bedreigingen dubbel te zullen gaan straffen (en meer) mits iedere bedreigde journalist dan ook aangifte daarvan doet bij de politie. Het OM heeft Basri Doğan inmiddels laten weten door te gaan met de vervolging van ook de overige van zijn 14 bedreigers.

Nu ken ik Basri Doğan persoonlijk al vele jaren als een zeer aimabel mens die nooit één vlieg kwaad zou doen. Hij is met zijn ‘politie-perskaart’ volledig AIVD-gescreend en vormt dus geen enkel gevaar. Ook voor de overige Gülen-aanhangers (ze noemen zich de ‘Hizmet-beweging’) geldt dat zij geen enkel gevaar vormen voor onze veiligheid en democratie (in tegendeel).

Wat wij ons echter moeten realiseren, is dat er klaarblijkelijk een tweedeling aan de gang is onder moslims. Aan de ene kant zijn er dus de vredelievende moslims, hoog opgeleid en op zoek naar dialoog (integratie). Aan de andere kant zijn er dus ook moslims onder ons die er een veel meer fanatieke grondhouding op na houden: met agressie jegens mensen als Basri Doğan. Het is dus goed en ook verstandig dat het Nederlandse OM een zoektocht start naar deze agressors teneinde onze democratie en vrijheid te beschermen en te bewaren. Minister Grapperhaus kan daarbij niet streng genoeg zijn▪

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0