Koning Willem-Alexander en koningin Maxima lopen langs de kransen tijdens de Nationale Dodenherdenking

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima lopen langs de kransen tijdens de Nationale Dodenherdenking AMSTERDAM Halsema over bombardement R

Kabinet wil liefst deze week nog avondklok, maar heeft steun Tweede Kamer nodig
Sinds 15 juli 2016 zijn
Kabinet overweegt avondklok tot 30 maart te verlengen, voorlopig geen versoepelingen

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima lopen langs de kransen tijdens de Nationale Dodenherdenking

AMSTERDAM

Halsema over bombardement Rotterdam: trotse havenstad verloor zijn eeuwenoude hart

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema ging in haar toespraak in op de eerste oorlogsdagen in Nederland; op 11 mei werd Amsterdam getroffen door een luchtaanval, drie dagen later volgde het verwoestende bombardement van Rotterdam.

“Op 14 mei 1940 verloren Rotterdammers honderden stadsgenoten. Een trotse havenstad verloor haar eeuwenoude hart. Nederland verloor zijn vrijheid, zijn democratie en zijn rechtsstaat.”

Halsema noemt het monument De Verwoeste Stad in Rotterdam één van de meest indrukwekkende oorlogsmonumenten. “Het herinnert aan het lijden van een stad die in de woorden van de kunstenaar ‘wilde bloeien als een woud.’ Hij heft zijn handen naar de hemel.”

 

“Het gekerm mag onze de hoop niet doen verstommen. Onze hoop, dat waar verdriet is, wij troost kunnen bieden. Dat wat verwoest is weer opgebouwd kan worden. En dat wie wij verloren zijn nooit vergeten zullen worden”, zegt de burgemeester afsluitend.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben de eerste krans op de Dam gelegd. Na de kranslegging volgde twee minuten stilte, om iedereen die sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog in Nederland en het buitenland is omgekomen of vermoord in oorlogssituaties en bij vredesoperaties, te herdenken.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0