“Wij streven er naar eilanden van vrede te creëren via dialoogprogramma’s van Rumi

“Wij streven er naar eilanden van vrede te creëren via dialoogprogramma’s van Rumi

"Wij streven er naar eilanden van vrede te creëren via dialoogprogramma's van Rumi   NIEUWE-NEDERLANDER,BERN Rumi-avonden georganise

Bruggen van vriendschap en broederschap zijn geslagen op zondag 2 april 2023 tijdens de iftaravond van de Dialoog en Rumi Broederschap in Amsterdam
Een verhaal van vriendschap van Tante Sandra (inmiddels overleden) Vriendschap begon met een rode fiets  
Burendag avond was een geslaagde ontmoeting bij buurthuis Amsterdam Aker !

“Wij streven er naar eilanden van vrede te creëren via dialoogprogramma’s van Rumi

 

NIEUWE-NEDERLANDER,BERN

Rumi-avonden georganiseerd in het kader van Mevlana en tolerantie evenementen in verschillende steden van Europa trekken grote belangstelling. Het programma, dat plaatsvond in Bern, Zwitserland, in de Hervormde Bümpliz-kerk, werd gemarkeerd door de Schilderijententoonstelling “Verlangen naar vrijheid”, getekend door de kinderen van de gevangenen in Turkije.

Het Zwitserse echtpaar Peter en Anetta zei dat zij pijn, lijden en verdriet in de schilderijen zagen. Peter zei: “Het is een schande dat in deze eeuw in Turkije bijna 800 kinderen met hun moeders in de gevangenis zitten. Je kunt dit nooit accepteren. Ik zag in hun schilderijen dat hun enige verwachting van het leven is om hun leven buiten in vrijheid voort te zetten en ik was erg onder de indruk.”

 

AYDEMIR: RUMI’S WERKEN HEBBEN DE LIEFDE VAN GOD

Ahmet Sait Aydemir van Bern Mosaic Cultural Centre Association, de coördinator van het evenement, benadrukte dat Mevlana’s oproep om “te komen” in vele delen van de wereld weerklank vindt. Aydemir zei: “Mevlana wordt in de westerse wereld nog steeds met liefde en respect herdacht met zijn betoog dat iedereen in zijn tijd omarmt, ook al zijn er vele jaren verstreken. Zijn oproep tot “Come Again No Matter What” is een oproep tot liefde en tolerantie. Vandaag zijn we hier met deze oproep. In Rumi’s werken heeft de liefde en genegenheid voor God altijd op de voorgrond gestaan.

ZWITSERLAND KEEK AANDACHTIG NAAR DE WERVELENDE DERWISJEN…

Het Rumi-programma begon met de belasting van Neyzen Mustafa Şimşekler. Daarna werd de oproep tot gebed gelezen. Na de prachtige hymnes gezongen door Sema meester Mevlevi Abdulkadir Dikici begeleid door Soefi muziek, werd de Sema presentatie gehouden. Na de Sema-presentatie, die de Zwitserse deelnemers met aandacht volgden, begon de vraag- en antwoordsessie.

 

 

DİKİCİ: WIJ ORGANISEREN RUMI-EVENEMENTEN IN VERSCHILLENDE DELEN VAN EUROPA

Sema-meester Mevlevi Abdulkadir Dikici lichtte het evenement en de doelstellingen ervan als volgt toe: “We hebben een prachtige schat. We zijn in een juwelierszaak. De Almachtige Allah heeft ons Hazrat Mevlana, Muhittin Ibn-i Arabi, Bediuzzaman, Abdulkadir Geylani en Fethullah Gülen gegeven. De ideeën en het leven van deze waardevolle spirituele figuren kunnen met de hele wereld worden gedeeld. Samen kunnen we een eiland van vrede in de wereld creëren door middel van vrede, broederschap en oprechte Rumi dialoogprogramma’s. Met dat verantwoordelijkheidsgevoel organiseren wij Rumi-evenementen in verschillende delen van Europa. We proberen deze waardevolle spirituele figuren te verklaren. Dit is een schuld op onze nek. Mensen hebben dit nodig. Omdat mensen veel vragen hebben. De antwoorden op deze vragen staan hier. We proberen de vragen van mensen te beantwoorden met Sema evenementen. Westerse vrienden zijn echt intellectuele en onderzoekende mensen die veel boeken lezen. Ze lezen en proberen het te begrijpen. En ze zijn in een ontwikkeling door zichzelf voortdurend te vernieuwen. We hebben de antwoorden op al hun vragen. Om deze schat met hen te delen, gaan we naar bijna elk land in Europa en proberen we te onderwijzen en te leren. Als dergelijke programma’s overal ter wereld werden gehouden en er mensen bijeenkwamen, zouden wij deze schoonheden willen delen met soefimuziek, wervelende derwisjen en antwoorden op hun vragen. Allah opent verschillende deuren. We smeken Allah om meer deuren te openen. In Bern hebben we met de organisatie van de Mosaic Cultural Association dit Rumi-evenement in de Protestantse Kerk gehouden met deelname van een respectabele groep gasten. Westerlingen hebben geen vooroordelen. Ze hebben een zeer moderne mentaliteit. Het zit ook in de essentie van onze religie. Er is geen dwang in religie. Er is absoluut geen druk. Vrije gedachte, vrije mening en vrije wil zijn de fundamentele menselijke waarden die westerlingen beleven en aanvaarden. Ze staan ook in onze basisbronnen. Daarom kunnen we op dit punt heel goed opschieten met onze westerse vrienden. Op basis van het principe van oprechte vriendschap met de vertegenwoordigers van de Abrahamitische godsdiensten van Meester Bediuzzaman, omarmen wij met priesters en rabbijnen. Omdat we allemaal in dezelfde God geloven. We streven allemaal naar de toestemming van Allah. Daarom is er een eenheid van doel. Er is een eenheid van doel. We moeten elkaar beter begrijpen. We proberen het te bevorderen.”

 

      

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0