Keukenhof, het mooiste lentepark ter wereld

Keukenhof, het mooiste lentepark ter wereld NieuweNederlander, LISSE Bloemententoonstelling Keukenhof opent haar poorten voor de 73e keer

Nieuwe opleiding in Utrecht: politiek vluchteling geeft straks wiskundeles
Gijzelnemer en gegijzelde uit Apple Store, dader in handen van politie
The Young Çağlayan Writers Visited Amsterdam

Keukenhof, het mooiste lentepark ter wereld


NieuweNederlander, LISSE

Bloemententoonstelling Keukenhof opent haar poorten voor de 73e keer op 24 maart 2022. Gedurende de openingsperiode van acht weken bezoeken naar verwachting tussen de 700.000 en 1 miljoen mensen vanuit de hele wereld de bloemententoonstelling.

In dit eerste jaar na de coronasluiting is dit de helft tot tweederde van het aantal bezoekers in 2019. Keukenhof levert daarmee een grote bijdrage aan de toeristische- en de bloemensector in Nederland.

2020 en 2021 waren bijzondere jaren voor Keukenhof. Bezoekers konden niet naar het park komen vanwege de maatregelen rond het coronavirus. Keukenhof was wel ‘virtueel’ open en bracht via prachtige video’s en foto’s de bloemen naar de mensen toe.

Missie

Keukenhof is het internationale en zelfstandige showvenster van de Nederlandse sierteeltsector, met de nadruk op bolbloemen.

Landgoed Keukenhof
Bloemententoonstelling Keukenhof ligt midden in de bloeiende Bollenstreek. De bloemententoonstelling van 32 ha is onderdeel van Landgoed Keukenhof met een omvang van 240 hectare en 16 Rijksmonumenten. Kasteel Keukenhof werd in 1641 gebouwd.

Keukenhof voor “het vak”

Keukenhof is het platform voor de Nederlandse sierteeltsector. Zij biedt de bloembollen- en bloemenkwekers een prachtige etalage voor hun bloeiende bolproducten, bloemen en planten. Jaarlijks wordt het park opnieuw ontworpen. De ontwerper van Keukenhof laat zich inspireren door de (mode)trends en past de wensen van de exposant toe in het ontwerp. De bezoekers nemen zo nieuwe ideeën mee naar huis, die zij zelf toe kunnen passen. Ook in de bloemenshows worden door de arrangeurs de nieuwste trends toegepast. Zo versterken Keukenhof en de kwekers elkaar. Foto’s van Keukenhof gaan de hele wereld over en bereiken miljoenen consumenten. Ook pers uit de hele wereld bericht graag over het moois dat Keukenhof toont.

Van de bezoekers heeft 15% een professionele band met de bloemensector. Er worden regelmatig vakbijeenkomsten voor kwekers georganiseerd. Keukenhof is een goede ontmoetingsplek voor zakelijke contacten en onderhoudt goede banden met alle relevante organisaties uit de sector.

Het park

In het historische park uit 1857, dat in de Engelse landschapsstijl is ontworpen door Zocher, komen de bloembollen prima tot hun recht. Bezoekers kunnen kennismaken met de mooiste en beste bomen, struiken, planten en snijbloemen. Van oorsprong ligt de nadruk op bloembollen, maar Keukenhof heeft veel meer te bieden.

Veertig tuinmannen van Keukenhof planten ieder jaar 7 miljoen bloembollen in het 32 ha grote park. Na afloop van het seizoen worden deze weer uit de grond gehaald, waardoor in het najaar een cyclus van planten, bloeien en rooien opnieuw kan beginnen.
Om Keukenhof steeds een ander gezicht te geven, wordt elk jaar een nieuw ontwerp gemaakt voor de beplanting. Er worden 1.600 soorten bolgewassen gebruikt, waarvan 800 soorten tulpen. Deze worden zo gecombineerd dat het park 8 weken in bloei is.

Keukenhof inspireert haar bezoekers met verschillende stijlen in tuinen, waarbij bloembollen en bolbloemen een belangrijke rol spelen. De onderdelen van het park variëren van de Engelse landschapstuin tot de baroktuin in Franse stijl. Andere delen van het park geven verrassende zichtlijnen en spannende doorkijkjes, waarin de oude bomen goed tot hun recht komen.

In de natuurtuin en het Molenbos worden heesters en vaste planten gecombineerd met verwilderde bolgewassen. De historische tuin toont de oude tulpenrassen die soms al vier eeuwen lang geteeld worden. Zo wordt de bezoeker door de bloeiende tulpen meegenomen in de geschiedenis van de tulp: de reis van de bergen in Azië naar de geestgronden in Holland.

In de inspiratietuinen doen bezoekers ideeën op voor de eigen tuin. Zo zijn er onder andere de Tropical Beach garden, de Red Romance garden, de Green Tea garden, de Cottage garden en de Reconnection garden.

Voor kinderen heeft Keukenhof een doolhof, een speel- en dierenweide en een Nijntje speeltuin. Een informatieve speurtocht leidt hen langs de mooiste plekjes in het park.
De molen in Keukenhof is meer dan een eeuw oud. Hij werd in 1892 in Groningen gebouwd en was in gebruik als poldermolen. In 1957 kocht de Holland Amerika Lijn de molen en schonk hem aan Keukenhof. Keukenhof heeft een mooie beeldencollectie van ca. 100 werken, die gekenmerkt wordt door een grote verscheidenheid aan stijlen.

In 3 paviljoens worden door professionele arrangeurs prachtige bloemenshows gemaakt. 600 kwekers en handelsbedrijven leveren hun mooiste bloemen en planten voor deze shows. Zo krijgen ook rozen, orchideeën en al die andere bloemen waar Nederland zo bekend om is, een mooie etalage. Dit geeft een grote pr-waarde. Rond deze bloemenshows worden vele bijeenkomsten georganiseerd waarop vakgenoten elkaar ontmoeten en inspireren.

Toeristisch belang

Keukenhof is een gezichtsbepalend icoon: voor de sierteeltsector, voor de Bollenstreek en voor Nederland. Daarmee levert zij een belangrijke bijdrage aan het imago van Nederland.
Jaarlijks komen veel internationale toeristen naar Nederland voor de bijzondere
Hollandse iconen; tulpen, molens, Rembrandt en de grachten in Amsterdam. Deze typisch Hollandse iconen vertellen het verhaal van Holland.
Keukenhof werkt samen met grote toeristische partners om Holland positief te promoten. Het belang van Keukenhof voor het toerisme in Nederland is groot. Jaarlijks bezoeken meer dan 1 miljoen mensen uit meer dan 100 landen Keukenhof. In het voorjaar zijn Keukenhof en de bloeiende bollenvelden de aanleiding om ons land te bezoeken; er zijn dan nog weinig andere publiekstrekkers.
80% van de bezoekers komt uit het buitenland. De belangrijkste herkomstlanden zijn Duitsland, Verenigde Staten, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en China.
De aantrekkingskracht van Keukenhof is niet alleen belangrijk voor de eigen sector maar ook voor de horeca, de detailhandel, verblijfsaccommodaties, vervoersmaatschappijen, musea en andere attracties en evenementen.

Thema Keukenhof 2022: Flower Classics

“Flower Classics” is het thema van Keukenhof. Bloemen zijn belangrijk voor mensen: ze horen bij ons leven, al eeuwenlang. Als klassieke symbolen komen we bloemen tegen in kunst, architectuur en design. De roos staat symbool voor de liefde en de tulp voor de nieuwe lente! In Keukenhof brengen we deze klassiekers samen; met de tulp als stralend middelpunt!

Een van de uitingen is de samenwerking met het Mauritshuis in het kader van hun 200-jarig bestaan. In Keukenhof maken we samen met hen het onmogelijke boeket met bloemen die bloeien in verschillende seizoenen en die op de beroemde 17-eeuwse stillevens zo vaak vereeuwigd zijn.

Ontstaan van Keukenhof

Keukenhof is een initiatief van een aantal bloemenbollenkwekers die een showtuin voor hun producten wilden creëren. Zij kozen in 1949 voor hun etalage op een ideale locatie: de tuin rondom Kasteel Keukenhof.

Jacoba van Beieren is al vele jaren de gastvrouw van Keukenhof. Zij was in de vijftiende eeuw de eigenaresse van het gebied waar Keukenhof nu ligt. Toen was het echter ongerepte natuur, die werd gebruikt voor de jacht en het verzamelen van kruiden voor de keuken van Slot Teylingen. Daar is de naam Keukenhof aan ontleend.
Gravin Jacoba van Beieren werd in 1401 geboren en stierf in 1436. Ze regeerde van 1417 tot 1433 over Holland, Zeeland en Henegouwen. ‘Never a dull moment’ is misschien de beste kwalificatie van het leven van de ietwat onstuimige dame, die vier keer trouwde, een paar jaar gevangen zat en al dan niet gedwongen een tijdje in Engeland verbleef. Oorlog voeren lijkt één van haar favoriete bezigheden te zijn geweest – zelfs voormalige echtgenoten spaarde ze in dat opzicht niet. In 1433 moest zij afstand doen van al haar graafschappen.
Zij trok zich terug en stierf slechts 35 jaar oud aan tuberculose in Slot Teylingen, niet ver van Keukenhof. Na het overlijden van gravin Jacoba van Beieren in 1436 kwam haar omvangrijke landgoed in handen van rijke koopmansfamilies, waaronder Baron en Baronesse Van Pallandt. Zij vroegen de landschapsarchitecten Zocher, die ook verantwoordelijk waren voor het Vondelpark en de tuinen van Paleis Soestdijk, om een ontwerp te maken voor de tuin rond het kasteel. Hun Engelse landschapstuin uit 1857 is nog altijd de basis voor het Keukenhofpark van nu.

Wetenswaardigheden Keukenhof

• Het mooiste lentepark ter wereld is 8 weken per jaar geopend
• Keukenhof ontving in 2019 1,5 miljoen bezoekers, waarvan 80% uit het buitenland
• Bezoekers konden in 2020 en 2021 niet naar Keukenhof komen vanwege de maatregelen rond het Covid-19 virus
• Het park is 32 hectare groot; het gehele landgoed Keukenhof inclusief Kasteel Keukenhof is 240 ha. met 15 rijksmonumenten
• Jaarlijks worden 7 miljoen bloembollen geplant in meer dan 1600 variëteiten
• De bollen worden door bijna 100 “hofleveranciers” aangeleverd
• Jaarlijks wordt ruim 7.000 kilo éénjarig graszaad gezaaid
• Er loopt totaal 15 kilometer wandelpad door Keukenhof
• Er staan in Keukenhof meer dan 2.500 bomen in meer dan 100 verschillende soorten
• Er is een collectie van ca.100 kunstobjecten van diverse kunstenaars.
• In de historische tuin bloeien authentieke tulpen uit de 16de en 17de eeuw, die de ontwikkeling van 400 jaar tulpenteelt in Nederland uitbeelden
• 6 Inspiratietuinen geven tuin-ideeën en tips voor de consument
• In de omgeving van Keukenhof kunnen diverse fietstochten worden gemaakt
• Met fluisterboten kan gevaren worden door de bollenvelden rond Keukenhof
• De molen uit 1892 staat al sinds 1957 op Keukenhof
• Carolus Clusius bracht de eerste tulpen naar Nederland in 1592
• Rond 1865 werd het oorspronkelijke parkontwerp gemaakt door vader en zoon Zocher, tuinarchitecten uit Haarlem
• In 1949 ontwikkelde een groep bloembollenkwekers en exporteurs het idee voor een tentoonstelling als etalage voor het bloembollenvak

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0