Prof. Dr. Muhittin Akgül: In de islamitische beschaving is wetenschap altijd een van de hoogste waarden geweest.

Prof. Dr. Muhittin Akgül: In de islamitische beschaving is wetenschap altijd een van de hoogste waarden geweest.

Prof. Dr. Muhittin Akgül: In de islamitische beschaving is wetenschap altijd een van de hoogste waarden geweest. Geachte professoren, waarde afgest

Dertien besmettingen met omicronvariant vastgesteld in Nederland
Burendag avond was een geslaagde ontmoeting bij buurthuis Amsterdam Aker !
Een verhaal van vriendschap van Tante Sandra (inmiddels overleden) Vriendschap begon met een rode fiets  

Prof. Dr. Muhittin Akgül: In de islamitische beschaving is wetenschap altijd een van de hoogste waarden geweest.

Geachte professoren, waarde afgestudeerden en gewaardeerde gasten,

Vandaag wil ik mijn oprechte dank uitspreken aan iedereen die onze afstudeerceremonie vereert met hun aanwezigheid. Deze bijzondere dag markeert het einde van een driejarige reis van wetenschap en wijsheid, vol toewijding en intense inspanning, die jullie, onze waardevolle afgestudeerden, hebben afgelegd.

De Waarde van Kennis: In de islamitische beschaving is kennis altijd een van de hoogste waarden geweest. In de Heilige Koran en de Hadith van onze Profeet zijn er vele verzen en uitspraken die de waarde van kennis, de belangrijke positie ervan in de islam, en de waarde die de Almachtige Schepper hecht aan kennis en wetenschappers benadrukken. Als we slechts een paar voorbeelden hiervan aanhalen, denk ik dat dat voldoende zal zijn:
‎قُلْ هَلْ يَسْتَوِي الَّذِينَ يَعْلَمُونَ وَالَّذِينَ لَا يَعْلَمُونَ إِنَّمَا يَتَذَكَّرُ أُولُو الْأَلْبَابِ “Zeg: Zijn zij die weten en zij die niet weten gelijk? Alleen mensen van verstand nemen de waarschuwing ter harte.” (Zumar 9);
‎شَهِدَ اللَّهُ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ وَالْمَلَائِكَةُ وَأُولُو الْعِلْمِ قَائِمًا بِالْقِسْطِ لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ الْعَزِيزُ الْحَكِيم “Allah getuigt dat er geen god is dan Hij, en ook de engelen en de mensen van kennis die standvastig zijn in rechtvaardigheid. Er is geen god dan Hij, de Almachtige, de Wijze.” (Al-Imran 18). Deze verzen onderstrepen het belang van kennis.
Onze Profeet zei ook: “Wie de weg van kennis bewandelt, Allah zal hem de weg naar het paradijs vergemakkelijken. De engelen spreiden hun vleugels uit van tevredenheid voor de zoeker van kennis. Zelfs de vissen in het water smeken vergiffenis voor de geleerde. De superioriteit van de geleerde over de vrome is als de superioriteit van de maan boven de sterren. De geleerden zijn de erfgenamen van de profeten. De profeten laten geen goud of zilver na, maar enkel kennis, en wie die kennis verwerft, heeft een grote schat verkregen.” (Tirmidhi, Ilm 19);
“Wanneer een persoon sterft, houden zijn daden op, behalve in drie gevallen: voortdurende liefdadigheid, kennis waar men baat bij heeft, en een vrome nakomeling die voor hem bidt.” (Muslim, Vasiyyet 14);
“Het verwerven van kennis is een plicht voor elke moslim.” (Ibn Maja Mukaddime 17). Deze uitspraken moedigen ons sterk aan om kennis te vergaren.

Missie en Visie van Sofia Academie

Als Sofia Academie hebben wij ons ingezet om jullie, de waardevolle kenniszoekers, op te leiden in het licht van de wetenschap. Niet alleen hebben we ons gericht op religieuze kennis, maar ook op het herinneren van morele en sociale verantwoordelijkheden. Ons doel was om individuen te vormen die uitgerust zijn met kennis, deugdzaam en verantwoordelijk zijn. Wij hopen dat we dit doel grotendeels hebben bereikt.

Waarde afgestudeerden en hun echtgenoten, kinderen en naasten;

Vandaag zijn jullie hier als resultaat van de grote toewijding en inspanning die jullie drie jaar lang hebben getoond op zoek naar kennis. Jullie hebben onvermoeibaar gewerkt en volgehouden, en vandaag ontvangen jullie een symbolische beloning voor deze inspanningen. Vergeet echter niet dat deze symbolische waarde in het eeuwige leven veel grotere verrassingen zal brengen. Jullie zullen niet alleen een bron van hoop zijn voor Sofia Academie, maar ook voor de regio’s waar jullie vandaan komen.

Vergeet niet dat jullie afstuderen niet het einde is van jullie leerproces, maar een nieuw begin. Kennis is een levenslange reis. Het is van groot belang dat jullie wat jullie hebben geleerd in de praktijk brengen en nuttig zijn voor jullie omgeving.

De Grote Verantwoordelijkheden van Afstuderen

Na jullie afstuderen dragen jullie titel en kennis ook een grote verantwoordelijkheid. Jullie zullen als spirituele en morele gidsen van de samenleving dienen, en zullen de noodlijdenden met rechtvaardigheid, mededogen en eerlijkheid leiden. Vergeet niet dat jullie gedrag ook de kijk van de samenleving op religie, kennis en moraal zal vormgeven.

Als afgestudeerden van Sofia Academie zijn jullie degenen die religieuze kennis correct zullen interpreteren en zullen overbrengen op een manier die voldoet aan de behoeften van de samenleving. Dit vereist grote zorg en aandacht. Het verhogen van de spiritualiteit van de samenleving, het voorzien van juiste informatie en het verspreiden van morele waarden zijn enkele van jullie belangrijkste taken. Bovendien behoren het oplossen van problemen op religieus gebied, het respecteren van verschillende meningen en het proberen deze te begrijpen ook tot jullie verantwoordelijkheden.

Waarde afgestudeerden, in jullie toekomstige leven zullen jullie de samenleving dienen als voorbeeldige individuen. Jullie moeten niet alleen met woorden, maar ook met daden een voorbeeld zijn. Jullie rechtvaardige, eerlijke en mededogende houding als gids en leider is van groot belang voor de vrede, het geluk en de welvaart van de samenleving.

Tot slot wil ik mijn oprechte dank uitspreken aan iedereen die heeft bijgedragen aan deze belangrijke dag, in het bijzonder aan onze stichtingvoorzitter Bahattin Ayyıldız, die met grote toewijding heeft gewerkt om aan al jullie verzoeken te voldoen, aan Osman Bodur die alles in het werk heeft gesteld voor de soepele werking van de technische infrastructuur, en aan de waardevolle wetenschappers en professoren die hier aanwezig zijn of vanwege de afstand niet konden komen maar in gedachte bij ons zijn. Waarde afgestudeerden, ik wens jullie veel succes in jullie nieuwe leven. Moge jullie pad open en jullie kennis verlicht zijn. Moge Allah ons allen helpen.

Nogmaals dank aan iedereen en met vriendelijke groet.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0